Netværk i dale


Hvorfor er der ikke  flydende vand på Mars?

Her på Jorden har vi vand i alle 3 faser; flydende vand i oceanerne, is i gletcherne og iskapperne og som damp i atmosfæren. På Mars er det anderledes.

Figuren til højre viser et fasediagram for vand. På dette diagram kan vi se at på Jorden er både temperaturen og trykket højt nok til at vand kan eksistere som alle 3 faser. På Mars er trykket og temperaturen meget lavere og derfor er vand kun stabilt som is på overfladen og som damp i atmosfæren.

 
Fasediagram

Et fasediagram der viser de forskellige faser af vand som funktion af temperatur og tryk. Typiske værdier for Jorden og Mars kan ses.

Dog kan vi se at typisk tryk og temperatur på Mars er relativt tæt på det punkt hvor vand er stabilt i alle 3 faser (kaldet triple punktet). Dette betyder at hvis temperaturen og trykket stiger kortvarigt, f.eks. på en varm sommerdag, er det faktisk muligt for isen at smelte i stedet for at fordampe.

Et eksempel på dette kan ses på figuren nedenunder. De to billeder viser den samme kraterside med 6 år imellem. I løbet af de 6 år dannedes en ny struktur på siden af krateret, højst sandsynligt ved at isen i undergrunden blev varmet op, smeltede og løb ned af kratersiden imens den fordampede. Du kan læse mere om disse formationer på denne hjemmeside (Åbner i nyt vindue).

Krater

To billeder af den samme kraterside, taget i 1999 og 2005. En ny struktur kan ses og dette indikerer flydende vand rindende ned af kratersiden. (Kilde: NASA/MSSS)

 

Der er mange beviser på at flydende vand engang eksisterede på Mars som floder, søer og oceaner. Figur X viser et billede af en struktur på overfladen af Mars der er skabt af små floder der løber sammen og skaber større floder osv. (et såkaldt dendritisk netværk). De fleste af disse strukturer er skabt i en tidligere klimaperiode for over 3 milliarder år siden da Mars havde en tykkere atmosfære med højere temperatur og tryk så flydende vand kunne eksistere på overfladen.

 
Floder

Urgamle flodnetværk kan ses mange steder på Mars. (Kilde: NASA)

Læs om is på andre måner i vores solsystem