Nyt fra WAIS – Københavns Universitet

14. januar 2011

Nyt fra WAIS

Halo og Sundogs over WAIS lejren
En halo og et par sundogs rundt om solen – nogle optiske fænomener, som tit er synlige over WAIS Divide lejren i Antarktis. (Foto: Vasileios Gkinis).

Seneste nyt fra Vasileios Gkinis, PhD studerende ved Center for Is og Klima, som siden november 2010 har deltaget i boreprojektet  i WAIS Divide lejren, Antarktis.


Af Vasileios Gkinis, WAIS 
Oversættelse: Lone Holm Hansen

21.01.2011

I WAIS har vi nu ti dage med boringer tilbage. De sidste tre uger har boringerne været stabile og uden større problemer.

Sidste uge nåede borerne to vigtige milepæle. Den første milepæl var en boredybde på 3000m, som hele gruppen fejrede ved at udbringe en skål for borerne.

Den anden milepæl var en dybde på 3053,44 m. Denne dybde har indtil nu været den dybeste amerikanske boring, og blev foretaget i 1993 ved GISP 2 boreprojektet i Grønland.

Boringen d. 18. januar 2011 er på nuværende tidspunkt den dybest borede amerikanske iskerne.

Vejret ændrer sig gradvis, og de varme temperaturer som vi havde i begyndelsen af januar, er helt forsvundet.

Arbejdet med at pakke vores udstyr starter mandag d. 24, så alle har så småt indstillet sig på en uge med non-stop aktiviteter. Boringerne fortsætter indtil den sidste dag i sæsonnen, så de sidste dage hernede vil blive noget mere hektiske end normalt.
 

14.01.2011
Det er snart en måned siden at denne sæsons boringer started her i WAIS Divide lejren. Boringerne har været plaget af en hel del tekniske problemer, som dog alle er blevet løst med stor succes af borerne. På nuværende tidspunkt – midt januar 2011 - er der blevet udboret ca. 400 m iskerner, og boret er nået til en dybde af 2960 m.

Det videnskabelige team har arbejdet med at måle iskerner, monitorere kvalitet, temperaturer og andre relevante parametre. En vigtig del af deres arbejde har også været at vedligeholde dybdemålingen af isen. Boringerne foregår i døgndrift, og den daglige boring og logging ligger på 20-25 m iskerner.

Indtil videre har vi boret en del iskerne med nogle meget imponerende tykke, mørke askelag,

Et imponerende lag aske i en iskerne fra WAIS, Antarktis

Et af de mange imponerende lag aske i en iskerne fra WAIS Divide, Antarktis. (Foto: Vasileios Gkinis).

hvorimod vi ikke har set så mange med tyndere, tågede bånd/brune lag, som ofte er set i de iskerner, der bliver boret i Grønland.

Hele lejren ser frem til at nå en dybde af 3000m, hvilket gerne skulle ske i slutningen af denne uge. Denne dybde svarer tidsmæssigt nogenlunde til 40.000 år før vor tidsregning.

Målet for sæsonen er en dybde på 3250m – dvs. en dybde som svarer til ca. 80.000 år før vor tidsregning.

Læs mere om WAIS boreprojektet på WAIS projektets hjemmeside.