Professor Dorthe Dahl-Jensen får 20 mio. kr. fra EU – Københavns Universitet

Center for Is og Klima > Nyhedsfolder > Danske nyheder > Professor Dorthe Dahl-...

29. oktober 2009

Professor Dorthe Dahl-Jensen får 20 mio. kr. fra EU

Champagnepropperne springer, og det eksploderer med højlydte lykønskninger i afdelingen Center for Is og Klima på Niels Bohr Institutet. Professor i isfysik, Dorthe Dahl-Jensen har gode nyheder - hun har modtaget 20 mio. kr. fra European Research Council, ERC til forskning i vandet under indlandsisen på Grønland.

”Det er en fantastisk god nyhed, som betyder, at jeg kan forfølge en drøm om at udforske forholdene under den kilometertykke indlandsis på Grønland. Når vi i NEEM-boreprojektet har boret en iskerne gennem hele iskappen, har vi et enestående kighul ned til bunden”, fortæller Dorthe Dahl-Jensen.

Isen smelter ved bunden og formålet er at undersøge, om der måske dannes store søer under isen som på Antarktis, og finde ud af, hvordan vandet flyder og hvordan isen vil opføre sig i fremtiden med global opvarmning. En anden stor del af projektet er at undersøge, om man måske kan finde gammelt DNA, der kan fortælle, hvad der været af liv før isen kom?

Den særlige ERC Advanced Grant er en meget prestigefyldt bevilling, som gives personligt til anerkendte forskningsledere. Der er meget skarp konkurrence om ERC Advanced Grant, og ansøgningerne vurderes af et ekspertpanel, der blandt andet i evalueringen skriver, at ”forskningsprojektet er fejlfrit”.

Bevillingen betyder, at Dorthe Dahl-Jensen kan fortsætte NEEM-boreprojektet på Grønland en ekstra feltsæson til ny forskning og oprette 3-5 ph.d.- og post.doc.-stillinger.