Nyt fra Antarktis – Københavns Universitet

28. januar 2008

Nyt fra Antarktis

Den første kerne fra årets WAIS Divide iskerne-boring. Længde 0,5 m, dybde 114 m, alder ca. 1580 e.Kr., diameter 12,2 cm.

Ph.d.-studerende ved Center for Is og Klima Inger Seierstad deltager i det amerikanske West Antarctic Ice Sheet Divide (WAIS Divide) iskerne-boreprojekt. Hvor det vestantarktiske isskjold møder havet dannes store flydende isplader, der er følsomme overfor stigende havtemperaturer og havniveau-ændringer. En dugfrisk artikel i den ansete tidsskrift Nature peger da også på at isen i Vestantarktis mindskes med mere end 100 milliarder ton om året, og understreger vigtigheden af at få bedre styr på hvordan fortidens vestantarktiske klima har udviklet sig.

Inger Seierstad har erfaring fra dansk ledede bore-projekter i Grønland, og har i WAIS Divide-projektet primært deltaget i den videnskabelige behandling af iskernen. Efter knap to måneders arbejde i lejren på 79,5°S er holdet nu ved at pakke sammen og gøre klar til rejsen hjem. Turen går vi basen McMurdo ved kysten og dernæst Australien, og kan tage alt fra et par dage til flere uger. Fra lejren skriver Inger: "De sidste dage har vi haft ret meget vind og snefald. Lige nu er det 25 knobs vind og 400 m sigtbarhed. Vejret omkring os har ikke været specielt godt det sidste stykke tid, så alle vore flyvninger har været aflyst de sidste 12 dage. Det vil sige at vi har mange folk i lejren der venter på at blive fløjet ud og der sidder også en del personer i McMurdo, der gerne skulle komme herind til os. Og måske mere frustrerende... vi er ved at løbe tør for sukker, mel og smør! Men vi lider ingen nød - der er mad i massevis, dog kræver det en god portion kreativitet fra kokkenes side."

Læs mere om
WAIS Divide projektet (på engelsk)
Artiklen fra Nature om det vestantarktiske isskjold (E. Rignot et al., Recent Antarctic ice mass loss from radar interferometry and regional climate modelling, Nature 13 January, doi:10.1038/ngeo102)


Indgangen til spiseteltet under en snestorm. Samme nat måtte projektdeltagerne sove i spiseteltet da det på grund af vinden ikke var sikkert at bevæge sig udenfor.