Royalt besøg i NEEM lejren – Københavns Universitet

Center for Is og Klima > Nyhedsfolder > Danske nyheder > Royalt besøg i NEEM le...

14. juli 2011

Royalt besøg i NEEM lejren

Under det kun to timer lange royale besøg i NEEM lejren, blev der tid til et gruppe foto.


Lørdag d. 9. juli 2011 fik NEEM lejren, som befinder sig i det nordvestlige hjørne af den grønlandske Indlandsis, besøg af H.M. Dronning Margrethe 2. og H.K.H. Prins Henrik samt den grønlandske landsstyreformand Kuupik Kleist og rigsombudsmanden i Grønland Mikaela Engell.


Af Lone Holm Hansen

Prof. Dorthe Dahl-Jensen, feltleder i NEEM, byder regentparret velkommen til NEEM lejren. Regentparret ankom i en Twin Otter fra Pituffik (Thule Air Base).

 

 

Det royale besøg i NEEM lejren var efter ønske fra dronningen planlagt til at skulle vare hele weekenden d. 9 – 10. juli 2011. Men varsling om ændrede vejrforhold reducerede besøget til et to timers ophold, eftersom flyvning til og fra lejren helst skal foregå under nogenlunde gode vejrforhold. 

Trods det korte ophold blev besøget en stor succes, og alle i NEEM lejren var meget beærede over besøget, hvor der blandt andet blev tid til en rundtur i lejren, og til at vise hvordan en iskerne bliver boret.

Regentparret bliver vist rundt i NEEM lejren, og fik blandt andet lejlighed til at se, hvor den 2538m dybe iskerne er boret.


 

Steffen Bo Hansen fra Center for Is og Klima, som gennem en lang årerække har boret iskerner på den grønlandske Indlandsis, forklarer regentparret hvordan iskerneboret fungerer.

Steffen Bo Hansen fra Center for Is og Klima, som gennem en lang årerække har boret iskerner på den grønlandske Indlandsis, forklarer regentparret hvordan iskerneboret fungerer.

Tidligere royale besøg i NEEM lejren
NEEM lejren har tidligere haft royale gæster på besøg. I maj 2009 besøgte de tre nordiske tronfølgere,  H.K.H. kronprins Haakon af Norge, H.K. H. kronprinsesse Victoria af Sverige og H.K.H. kronprins Frederik af Danmark.

De tre nordiske tronfølgere besøgte lejren i forbindelse med afslutningen af det internationale Polarår 2007 - 2008 (IPY), hvor de var protektorer for IPYs nationalkomitéer i deres respektive lande.

De tre tronfølgere havde bedre vejrforhold under deres besøg i lejren i 2009, og fik derfor mulighed for at overnatte på isen og få lejrens særlige stemning tæt på kroppen.