Kort nyt fra WAIS – Københavns Universitet

10. december 2009

Kort nyt fra WAIS

Center for Is og Klima samarbejder med gruppen bag WAIS Divide projektet (West Antarctic Ice Sheet), og i år deltager Bo Møllesøe Vinther fra Center for Is og Klima i projektet. Læs her årets første melding direkte fra WAIS. 

 
   

WAIS-isen fra sidste år er snart pakket


Efter en række forskinkelser på grund af dårligt vejr er WAIS iskerneboringen
næsten oppe på fuld bemanding.

Alt imens bygningen der huser DISC iskerneboret er ved at blive gravet fri, har holdet af iskerneloggere haft (meget) travlt med at pakke isen, der blev boret sidste år.

Iskernen fra sidste år har overvintret her i WAIS lejren på den Antarktiskes iskappe, fordi isen er fra den såkaldte "brittle zone", hvor kernen er yderst skrøbelig, indtil den har haft tid til at hvile efter boringen.

11 iskerneloggere har indtil videre pakket 650 meter ud af de i alt 930 meter is, der blev boret sidste år. Vi er alle overraskede over, hvor behagelig sidste års is er at arbejde med, efter at den har haft tid til at hvile et år.

Planen er, at vi skal have afsluttet nedpakningen af is d. 7/12, så vi kan få gjort bordene til iskerne-logningen klar til at modtage friske iskerner d. 10/12, hvor iskerneborerne regner med at starte dette års boring.

Pistenbully med dobbelt udblæsning En Pistenbully med en sneblæser, som har
dobbelt udblæsning, er ved at grave den
bygning fri, der huser DISC iskerneboret.

 

 

 

 

 


Af Bo Møllesøe Vinther, post.doc
 

Iskernen, der er ved at blive boret på WAIS Divide er en slags søsterkerne til iskernerne fra Centralgrønland. Istykkelsen, den årlige nedbør og den årlige middeltemperatur er sammenlignelig, og ved at sammenligne data fra de to steder på hver sin halvkugle kan man opnå ny og detaljeret viden om klimaet gennem de sidste 100.000 år (1 glaicial cyklus).

Tidligere deltager i projektet fra Center for Is og Klima er Susanne Lilja Buchardt (2008-2009) og Inger Seierstad og Trevor Popp (2007-2008).

Læs mere om WAIS Divide projektet her (på engelsk)