Vasileios på vej til WAIS – Københavns Universitet

Center for Is og Klima > Nyhedsfolder > Danske nyheder > Vasileios på vej til WAIS

01. december 2010

Vasileios på vej til WAIS

Besøg i en ishule nær Cape Evans
Ventetiden f'ør flyafgang benyttes til besøg i og omkring McMurdo - her i en ishule nær Cape Evans.

Vasileios Gkinis, PhD ved Center for Is og Klima, er vores udsendte medarbejder i WAIS Divide 2010/11. Han er lige ankommet til McMurdo i Antarktis, og venter nu på fly ind i lejren. Følg ham på rejsen, og få daglige nyheder fra WAIS gennem sæsonen 2010/11.

30. november -  Nyheder fra Vasileios Gkinis i McMurdo

McMurdo er en amerikansk forskningsstation beliggende på Ross Island i Antarktis, 77oS/166oE. Stationen understøtter alle de videnskabelige aktiviteter som har tilknytning til Det Amerikanske Antarktiske Program (USAP), og har i sommer perioden - det vil sige, når det er vinter på den nordlige halvkugle – en gennemstrøm af rejsende på omkring 1200, og et imponerende aktivitetsniveau.

I McMurdo bruger vi tiden på at blive akklimatiseret til Antarktiske forhold. Gennem de seneste syv dage har en lang række kurser og udendørs aktiviteter givet os en forsmag på, hvad der venter os inde på isen. Stort set vil de vejrmæssige forhold blive meget lig med hvad vi har oplevet i NEEM lejren, både hvad angår temperaturer og snefald.

I Cape Evans kan man besøge Scott’s hytte. Hytten blev bygget i 1911, hvor den tjente som base camp for Terra Nova ekspeditionen. I dag er den beskyttet under Antarktistraktaten, og rummer alt oprindeligt indbo og videnskabeligt udstyr.

Flyene, som skal bringe os ind i lejren, er sat til afgang i løbet af denne uge (uge 48), så vi krydser fingre for at vejret vil vise sig fra den gode side de næste par dage. Ventetiden tilbringer vi med korte ture rundt i området, hvor vi blandt andet har været inde i ishuler, tæt på sæler og besøgt nogle af de gamle huse, som blev bygget og benyttet af de første polarforskere, som Scott og Shackleton. Og en overdådig middag blev det også til påThanksgiving dagen, hvor lejrens kokke tilberedte et anseligt antal kalkuner…

Inde i lejren går forberedelserne helt efter planen, og i dag, d. 30 november, er borepladserne blevet åbnet og ryddet for sne, og der bliver arbejdet på at gøre al infrastruktur i lejren parat til de kommende boringer og målinger af iskerne.

Sidste feltsæson sluttede boringen  i en dybde af 2563 m, så der er stadig små 850 m til  grundfjeldet, som er skønnet til at være i en dybde af omkring 3400 m. Mange meter logget iskerner har overvintret i den antarktiske vinter, og venter nu på at blive pakket ned og fragtet ud af lejren, med kurs mod National Ice Core Laboratory i Denver, CO. Det bliver en af vores første opgaver når vi kommer ind i lejren – en opgave som er nødvendig for at skabe plads til de nye iskerner, som boreholdet borer op i den kommende sæson.

Vasileios Gkinis, McMurdo

Få mere information om WAIS Divide boreprojektet - åbner i nyt engelsksproget vindue.