Kilde: ESA

Is på andre planeter og måner

Is findes ikke kun på Jorden. Observationer af interstellare skyer viser at vands byggesten; hydrogen og ilt, er nogle af de hyppigst forekomne elementer i Universet. Planeterne i vores solsystem er dannet ved en proces kaldet "accretion" hvori støvkorn kolliderer med hinanden og danner større partikler der igen kolliderer med hinanden osv. Grunden til at vand er så hyppigt forekommende i vores solsystem er, at den sky af gas og støv vores solsystem blev dannet af var rig på hydrogen og ilt.

Komet

Et billede af kometen Hyakutake taget i 1996. Kometer består hovedsaglig af is og det meste af vandet på Jordens overflade kommer fra kometer der slog ned under store bombardementer tidligt i Jordens historie.

Under dannelsen af planeterne var temperaturen i den indre del af solsystemet (tæt på Solen) for varm til at hydrogen og ilt kunne danne stabile vandmolekyler. Derfor består planeterne i den indre del af solsystemet (Merkur, Venus, Jorden og Mars (de såkaldte terrestriske planeter)) hovedsagligt af klippemateriale med et relativt lille indhold af vand. Det meste af vandet på Jordens overflade kommer fra kometnedslag efter Jorden blev dannet. Længere ude i solsystemet hvor temperaturen var meget lavere var vandmolekylerne stabile og derfor indeholder planeterne (de såkaldte gasplaneter) og månerne i det ydre solsystem meget mere vand både i deres indre og på overfladen. Både Jupiter og Saturn har flere store is-måner med vidt forskellig udseende og to af de mest eksotiske måner er Jupiters måne Europa og Saturns måne Enceladus.

Hvorfor er is på andre planeter og måner interessant?

Liv som vi kender det her på Jorden er tæt bundet til forekomsten af vand og det alene gør forekomster af vand i vores solsystem meget interessante at undersøge. Men ligesom at studere is her på Jorden (ved f.eks. iskerneboringer) kan fortælle os meget omkring tidligere klimaperioder i vores eget klima, kan vi få meget at vide om klimaet og dannelsen af f.eks. Mars eller Europa ved at studere isen de steder. Eftersom alle planeterne og månerne i vores solsystem alle er dannet fra den samme sky af gas og støv kan dette også hjælpe os til at forstå dannelsen og udviklingen af Solsystemet og dermed også indirekte Jorden og Jordens klima. Hos Center for Is og Klima er vores hovedfelter inden for Mars-forskning:

-Stratigrafi, massebalance og flydning i den nordlige iskappe.

-Stabile isotoper i vandets kredsløb på Mars.

Vi samarbejder med Mars-gruppen ved Niels Bohr Institutet samt med science-teams for Mars Reconnaissance Orbiter and Phoenix Mars Lander missionerne.

Mars Reconnaissance Orbiter er den nyeste sattelit i kredsløb omkring Mars. Med sine mange forskellige instrumenter undersøger den overfladen, atmosfæren og undergrunden på Mars for at karakterisere klimaet og tidligere klimaperioder på vores naboplanet. Desuden vil den lede efter nye landingssteder for fremtidige missioner.
Hjemmeside: https://mars.nasa.gov/mro/ (Åbner i nyt vindue)

Phoenix Mars Lander landede i Mars's arktiske område i maj 2008, et sted med is i undergrunden. Med en robotarm gravede den ned til isen og undersøgte denne. Desuden medbragte den instrumenter til at undersøge klimaet ved Mars's nordpol.
Hjemmeside: http://phoenix.lpl.arizona.edu/ (Åbner i nyt vindue)

Læs mere om
- Is på Mars
- Is på andre måner i vores solsystem