Is på andre måner i vores solsystem

Jupiters måne Europa er lidt mindre end vores egen Måne og har en diameter på omkring 3000 km. Denne måne er dækket af et lag af is der er flere kilometer tykt og er domineret af imponerende landskaber med sprækker og højderygge. Isen ligger sandsynligvis oven på et dybt ocean og på grund af tilstedeværelsen af flydende vand er denne måne et vigtigt sted at lede efter liv i vores solsystem.

Saturns måne Enceladus er meget mindre og har en diameter på omkring 500 km. Den har også en isfyldt overflade med sprækker og højderygge men det mest imponerende er is-gejsere i området omkring den sydlige pol.

 

 
Europa

Den isrige overflade på Jupiters måne Europa er fyldt med smukke højderygge og sprækker der sandsynligvis er dannet af tidekræfter fra Jupiter og måske i forbindelse med det underliggende ocean.(Kilde: NASA)

 

Gejserne er drevet af såkaldt kryovulkanisme der virker ligesom "rigtig" vulkanisme, bare med is i stedet for magma. I disse kryovulkaner bliver isen dybt under overfladen opvarmet af tidekræfterne fra Saturn og omdannet til damp der udvider sig og dermed danner en gejser eller en eksplosion. På Enceladus skyder disse gejsere store mængder af vand næsten 500 km ud i rummet.

kryovulkanisme

Saturns måne Enceladus har imponerende kryovulkanisme der skyder ispartikler op til 500 km ud i rummet. Dette kan ses til venstre for månen på billedet. Til højre kan det ses hvordan kryovulkanisme fungerer. (Kilde:NASA)

Læs om is på Mars